ANKETA

PRI REŠEVANJU KRIŽANK UPORABLJAM
  K&K slovar
  druge spletne slovarje
  slovarje v knjižni obliki

Uporabniško ime:
Geslo:

Brezplačni Klasincev - križankarski slovar

Spoštovane reševalke, spoštovani reševalci!

Avtor slovarja Klasinc je na slovenskem prostoru med reševalci križank znano ime. Gre za starosto slovenske enigmatike Edija Klasinca, znanega pod psevdonimom SINDIKALEC, kar predstavlja  anagram njegovega imena in priimka. Slovar nastaja že več kot 30 let, ter se redno posodablja in ažurira. Skupni projekt je rodil on-line slovar. Gre za slovar, ki je garancija, da nobena križanka na našem tržišču ne bo ostala nerešena. Vsebuje vsa gesla iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika, Slovenskega pravopisa, Velikega splošnega leksikona, Slovarja tujk, Sove, Svetovnega biografskega leksikona, in še druge znane literature (preko 220 slovarjev). Največja prednost je, da je vse zbrano na enem mestu. Sam slovar šteje preko 1.018.000 gesel, ki jih spremlja čez 1.500.000 opisov, kar predstavlja največji tovrstni slovar v Sloveniji. Ob poplavi revij na našem tržišču (kvalitetnih in nekvalitetnih) bo še tako trd oreh postal zlahka rešljiv. Iskanje po slovarju je možno na več načinov. 

Slovar lahko uporabljate v brskalnikih Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari. 
V primeru težav pri registraciji nas lahko pokličete in z veseljem vam bomo pomagali do brezplačne uporabe slovarja.

NASVETI ZA ISKANJE :

Ustavilo se nam je z reševanjem, imamo pa nekaj črk vpisanih. Nič lažjega, črke, ki nam manjkajo nadomestimo z znakom * (zvezdica) in zadeva je skoraj rešena. Tako vpišemo v slovar v rubriko GESLO sledeče: 

STE*G*R - kliknemo na iskanje in dobimo kar nekaj zadetkov. Iskali smo AMERIŠKEGA IGRALCA Z IMENOM ROD - rezultat je STEIGER - imamo pa tudi podatek, da gre za že pokojnega igralca z točno navedbo datuma rojstva in smrti. V kolikor želimo bolj zožiti zadetke uporabimo kombinirano iskanje, tako da v rubriko OPIS GESLA vpišemo : AMERIŠKI in slovar nam izpiše željeno geslo STEIGER, ki ga najdemo s prvim iskanjem.

Kako iščemo geslo sestavljeno iz več besed, npr. ime in priimek?


N***LAS***E
Iščemo ameriškega filmskega igralca. V križankah je polje med imenom in priimkom največkrat ločeno z odebeljeno prečno črto. To pomeni, da bo tudi naše iskanje brez presledka. Slovar nam najde 3 zadetke. Naše iskano geslo je seveda Nicolas Cage. Iskanje pa si poenostavimo z vpisom AMERIŠKI IGRALEC v rubriko OPIS GESLA. Tako slovar najde iz prve zgoraj omenjenega igralca.

ISKANJE GESEL Z ZNAKOM ` (APOSTROF)

Za gesla, ki vsebujejo apostrof ` (Alt+7) je iskanje zaenkrat omogočeno po sistemu neznane črke. To pomeni, da morate apostrof `, pri iskanju nadomestiti z znakom "*". Na primer iščemo: O*NEAL - slovar vam najde 11 zadetkov s priimkom O`NEAL.
Iščemo pa rešitev, ki bo omogočala iskanje gesel z apostrofom brez uporabe "*".