ANKETA

PRI REŠEVANJU KRIŽANK UPORABLJAM
  K&K slovar
  druge spletne slovarje
  slovarje v knjižni obliki

Uporabniško ime:
Geslo:

Tematski Križankar - Vse o pivu

 Tokrat smo na enem mestu poleg križank stalnic in drugih zanimivih miselnih ugank zbrali precej podatkov o pijači, ki naj bi celo veljala za najstarejšo na svetu. Izvirala naj bi iz Mezopotamije, kjer so jo uživali že 6.000 let pred našim štetjem. Takrat je sodila med osnovna živila. Zanimivo je, da je omenjena v himni boginji Nenkasi, ki je napisana kot nekakšen recept za to pijačo. Iz tistih časov se je ohranilo kar nekaj napotkov, kako pripraviti pivo. Nič čudnega, saj so kar 40 % vsega žita – prednjačila sta pšenica in ječmen – predelali v pivo. Sumerci pa so na primer s to pijačo plačevali delavce, in sicer po pomembnosti z enim do petih litrov piva. Najstarejše kemične ostanke piva so našli v gorovju Zagros v Iranu, izvirajo pa iz let med 3.500 in 3.100 pred našim štetjem.
Že v bronastem obdobju je bilo pivo prisotno tudi na evropskih tleh, ni pa znano, kdaj je prišlo na to ozemlje. Pivo je bilo takrat seveda drugačno kot dandanes, saj so mu dodajali med, sadje, začimbe in nekatere druge rastline. Takrat pivo ni bilo iz hmelja, ta je omenjen šele v meniških zapiskih iz leta 822.
Do industrijske revolucije je bilo pivo predvsem domač posel, nato pa se je proizvodnja razmahnila širše. Tako pridemo do današnjih časov in prav v tej številki naše revije boste videli, kako široka in raznolika je umetnost pivovarjenja.

Prvega, vsake tri mesece, začenši z januarjem, izhaja Križankarjev mlajši "brat". Lepo število križank bogatijo zgodbice na eno izbrano temo, na primer Nobelovi nagrajenci, Filmi leta, Glasbene legende, Slovenija, dežela vina, Podobe Pomurja, Primorske, Štajerske, Dolenjske, Bele Krajine, Koroške, ... Vsakokrat se ob prebiranju potopisa lahko podate v kak sanjski kraj ali deželo, preiskusite pa se lahko tudi v reševanju sudokuja in logične naloge. Naj vas tudi povabimo, da nam sporočite teme, ki si jih v tematski izdaji želite vi sami. Zagotavljamo vam, da jih bomo veseli in vam bomo skušali ustreči.